Rendőrmúzeum

1087 Budapest, Mosonyi utca 5.

Figyelem!

A Rendőrmúzeum kerekesszékkel is látogatható, azonban a mellékhelyiségek nem akadálymentesítettek.

A nyitva tartás idején a kiállítások megtekinthetők.

Épületvezetésekre a "Lovak szolgálatban", illetve "A Mosonyi utcai rendőrlaktanya története" című rendezvényeinken kerül sor.

A kriminalisztikai állandó kiállítás egyes részeinek megtekintése 18 éves kor alatt nem ajánlott (a szakértői tevékenységet bemutató szekció egyes elemei, valamint az életellenes bűncselekményeket ismertető kiállítási rész).

A rendezvény keretében szervezett előadások jelenleg egyeztetés alatt állnak, ezért a Rendőrmúzeum a változtatás jogát fenntartja.

Információk
-

Információs anyag nyelve

magyar

A Rendőrmúzeum 1908-ban nyitotta meg kapuit Bűnügyi Múzeum néven a fővárosi rendőr-főkapitányság Ferenc József téri frontján, mint zártkörű intézmény. A folyamatosan gyarapodó gyűjtemény az 1940-es évekre már közel 10 000 tárgyat számlált. A törzsanyag a II. világháború során sajnos szinte teljesen megsemmisült. Az intézmény az 1950-60-as években történő újjászervezését követően 1967-ben kapta meg működési engedélyét, mint országos gyűjtőkörű múzeum. 1999-től a Rendőrmúzeum a Mosonyi utca 5. szám alatt fogadja a rendőrség története és a kriminalisztika iránt érdeklődőket, melynek állandó kiállításai az elmúlt két évben teljesen megújultak.

A Mosonyi utcai rendőrlaktanya Pucher József tervei alapján 1886 novemberére készült el, amely összesen 500 rendőr és 120 ló befogadására volt alkalmas. Az épületegyüttest - mely otthont adott az egykori rendőrfőparancsnokságnak is - kifejezetten rendőrségi célok kiszolgálására tervezték és építették. Noha az ellátott feladatok köre napjainkra jelentősen kibővült, az épület ma is hasonló funkciókat lát el, mint megépítésekor.

Kapcsolódó rendezvény

1087 Budapest, Mosonyi utca 5.