Nyílt nap a Rendőrmúzeumban

1087 Budapest, Mosonyi utca 5.

Figyelem!

A 18.00 óra utáni előadások témája egyes látogatókat érzékenyen érinthet, a részvétel 18 éven felüli látogatóknak ajánlott.

Információk

Rendezvény helyszíne:

Budapest
Mosonyi utca 5.
1087
Magyarország

Épület neve:
Rendőrmúzeum
15:00 - 22:00
Akadálymentes
Gyerekkel látogatható

A nap folyamán játékokkal és előadásokkal várjuk a látogatókat.

15.00 - 22.00 között:

- Logikai játék bűnmegelőzéssel és "asztali akcióval" (a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács programja). Használd az eszed, védd meg a várost!

- Tenyérlenyomat-vétel. A múzeum látogatói hazavihetik emlékbe egy bűnügyi technikus segítségével elkészített tenyérlenyomatukat.

- Lézerpuska-lövészet. A rendezvény keretében a Rendőrmúzeum látogatói kipróbálhatják, hogyan tudnak lőni puskával. Ezt egy erre a célra speciálisan kialakított lézerpuskával tehetik meg.

- Motorszimulátor kipróbálásának lehetősége. A motorszimulátor egy valódi Honda motor kormányából, fék- és váltóberendezéséből, valamit egy rögzített ülésből áll. A szimulátorhoz tartozó oktatóprogram segítségével biztonságos körülmények között gyakorolhatók a KRESZ szabályai, kiemelt figyelmet fordítva az esetleges veszélyhelyzetekre. A szimulátorral kipróbálhatók a vezetői képességek ködben, éjszaka, városban, elővárosban, hegyvidéken, tengerparton vagy éppen az autópályán, emellett olyan valós forgalmi szituációk is megjelennek, amelyekre sok vezető nem is számít a közlekedés során.

- "Alkossunk együtt" kézműves foglalkozás gyermekek részére. A program keretében a gyermekek különböző kitűzőket és hűtőmágneseket készíthetnek, emellett kartonpapírból megalkothatják saját rendőrségi jelvényeiket is.

- Alkoholszonda kipróbálása konyakmeggy elfogyasztását követően. A Rendőrmúzeum felnőtt látogatói a rendezvény keretében konyakos meggy elfogyasztását követően kipróbálhatják a Rendőrség által (a közúti ellenőrzések alkalmával) használt alkoholszondát. Megtapasztalhatják, hogy a szonda milyen módon jelzi az alkohol emberi szervezetben (esetlegesen szájüregben lévő alkohol) kimutatható jelenlétét.

- A Készenléti Rendőrség Toborzócsoportjának programja. A rendőri hivatás bemutatása a Készenléti Rendőrség Toborzócsoportjának programja keretében.

15.00 - 15.45: A Mosonyi utcai rendőrlaktanya története - Androvicz Gábor muzeológus előadása. Az előadás az 1886-ra felépült, napjainkban is rendőri célokat szolgáló épület történetét ismerteti.

16.00 - 16.45: A pénznek is van szaga - Kovács Róbert r. alezredes bemutatóval egybekötött előadása a pénzkereső kutyákról. A magyar rendőrség által alkalmazott szolgálati kutyák kiváló szaglásuknak köszönhetően fontos szerepet játszanak a különböző bűnügyek felderítésében. A különleges szakfeladatot ellátó pénzkereső kutyákról nem csupán szóban hallhatunk az előadás keretében, hanem be is mutatják tudásukat a múzeum színpadán berendezett helyszínen.

17.00 - 17.45: Lovak szolgálatban - Madarász Róbert r. őrnagy előadása. A magyar városok rendőrségeinél már az 1860-1870-es évektől találkozhatunk lovas szolgálattal, és a lovas rendőrök napjainkban is jelen vannak a közterületeken és különböző rendezvényeken. Madarász Róbert rendőr őrnagy, a Készenléti Rendőrség Lovas Alosztályának parancsnoka előadásában ismerteti a szolgálati lovak széles körű alkalmazási lehetőségeit, a lovasrendőri szolgálat sajátosságait, az állatok kiválasztási folyamatával, képzésével és gondozásával kapcsolatos tudnivalókat és érdekességeket.

18.00 - 18.45: Beszélő helyszín. Petrétei Dávid rendőr őrnagy, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nyomozáselméleti Tanszékének tanársegédje, ujjnyomszakértő a bűnügyi helyszíni szemle során alkalmazott speciális eljárásokat és a bűnügyi technikusok munkáját ismerteti előadásában. Általános érvényességű alapelv hogy „a helyszín mindig beszél, csak tudni kell meghallani.” Az előadás témája egyes látogatókat érzékenyen érinthet, a részvétel 18 éven felüli látogatóknak ajánlott.

19.00 - 19.45: Túsztárgyalás - Végh József előadása. Végh József tizenhat évig volt nevelőtiszt a bátahalmai börtönben, közben elvégezte a tanárképzőt, majd a pszichológia szakot, és börtönpszichológus, klinikai szakpszichológus lett. 1993-ban hívták a rendőrség különleges szolgálatához túsztárgyalónak, de nevéhez fűződik az ún. érzelemtaktikai tréning kidolgozása is. Előadása során a túsztárgyalói szolgálatában szerzett élményeit, tapasztalatait osztja meg a hallgatósággal. Az előadás témája egyes látogatókat érzékenyen érinthet, a részvétel 18 éven felüli látogatóknak ajánlott.

20.00 - 20.45: Emberölés - holttest nélkül? - Vidákovich Gábor r. alezredes előadása. A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelt főnyomozója előadásában a közelmúlt egyik hírhedt hazai bűnügye, a 2014 májusában, Darnózselin elkövetett emberölés nyomozásának részleteibe nyújt betekintést. A bűnügy szinte páratlan a hazai kriminalisztika történetében, hiszen a gyilkossággal kapcsolatos bizonyítási eljárást holttest hiányában kellett lefolytatni. Az előadás témája egyes látogatókat érzékenyen érinthet, a részvétel 18 éven felüli látogatóknak ajánlott.

 

Kapcsolódó helyszín

1087 Budapest, Mosonyi utca 5.